10 sztuk

 

Składniki:  

 

– 100g (1 i 3/4 szklanki) cienkiego makaronu ryżowego, namoczonego wcześniej tylko przez 2-3 minuty w gorącej wodzie

– główka sałaty (kilka całych liści odkładamy, a resztę rwiemy na średniej wielkości kawałki)

– 80g (1 i ½ szklanki) kiełków fasoli

– 1-2 surowe marchewki starte na tarce o grubych oczkach

– 150g tofu smakowego ugotowanego na parze i pokrojonego w drobną kostkę

– 10 sztuk okrągłego papieru ryżowego do zawijania

 

Sposób przygotowania:

 

Makaron dobrze odsącz i przekrój na pół. Wszystkie pozostałe składniki przygotuj w oddzielnych miseczkach. Następnie weź papier ryżowy, mocz go przez kilkanaście sekund w letniej wodzie, żeby zrobił się miękki. Przełóż nampoczony papier na dużą deskę, w połowie papieru nałóż liść sałaty i po trochu każdego ze składników, zwijaj od siebie tak, żeby objąć papierem całe wypełnienie; z boków zegnij papier do środka, zwiń do końca i zaklej. Podawaj na liściach sałaty z sosem z tahiny.