Składniki: 4 porcje

2 filiżanki sproszkowanego słodkiego lub brązowego ryżu
2 filiżanki wody
2 łyżki stołowe shiro miso
2 łyżeczki łuski gryki
2 łyżeczki otrąb ryżowych
2 łyżeczki macy

Przygotowanie:

Wariant 1: zmiel słodki ryż w blenderze na mąkę, aby uzyskać 2 pełne filiżanki. Następnie zmieszaj sproszkowany ryż z 2 filiżankami wody. Dobrze wymieszaj.

Wariant 2: Namocz 2 filiżanki słodkiego ryżu w 2 filiżankach wody na noc lub na kilka godzin. Następnie stopniowo umieść namoczony ryż razem z wodą w blenderze i zmiksuj powoli do uzyskania jednolitej konsystencji. Jak masa będzie za gęsta, to dodaj trochę wody.

Wariant 1 i 2: Gotuj przygotowaną masę ryżową na parze na średnim płomieniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. Pod koniec podnieś pokrywę i dokładnie wymieszaj, zanim mochi będzie gotowe. Pozostaw pastę ryżową do wystudzenia, a potem przełóż na papier do pieczenia na płaski talerz.

Na koniec:

Przed podaniem podziel mochi na kilka kawałków i podgrzej w piekarniku lub na parze. W trakcie podgrzewania zrób sos ze słodkiego shiro miso, tj. z białego ryżu. Rozpuść 2 łyżki stołowe shiro miso w niewielkiej ilości wody do uzyskania płynnej i jednocześnie zawiesistej konsystencji. Polej tym sosem każdą porcję podgrzanego miso, a następnie posyp je finezyjnie łuską gryki, macą i otrębami ryżowymi.