Składniki: dla 1 osoby

5 łyżek stołowych amarantusa
1 duża łyżka stołowa masła migdałowego
garść drobno posiekanych kiełków rzeżuchy/brokułów lub natki pietruszki

Przygotowanie:

Amarantus zalej kubkiem gorącej wody i gotuj na średnim ogniu 5 min. Potem zmniejsz ogień na najniższy poziom i gotuj jeszcze 10 minut. Tuż przed wyłączeniem kaszy, rozrób masło migdałowe w ½ kubka gorącej wody, dodaj rozrobione masło i posiekane kiełki i dobrze wszystko wymieszaj. Następnie dolej trochę wrzącej wody, aby kasza miała półpłynną konsystencję, i przełóż ją do termosu. Idealnie smakuje po 3-4 godzinach, kiedy jest jeszcze dobrze ciepła i jednocześnie wchłonie całą wodę wraz masłem. Świetnym uzupełnieniem lunchu będzie surówka z tartej marchewki i ½ kalarepy.